Kupno mieszkania czyli na co zwrócić uwagę

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ahmed799
    RS
    • 2009
    • 6871
    • Ford

cezaryaksum, jeszcze jedna rada. Jeżeli będziesz już miał upatrzone mieszkanie podjedź do spółdzielni i zerknij na opłaty miesięczne. Ludzie naprawdę kombinują. Jak szukałem mieszkania zainteresowałem się jedną oferta, sprzedająca pokazywała rachunki za czynsz na 400 zł podjechałem do spółdzielni i okazało się że opłaty są prawie 900 PLN. Także trzeba być czujnym na każdym kroku, a jeżeli kupujesz przez pośrednika to co mówi dziel na 4, będzie wciskał to co klient chce usłyszeć :P

филип
    Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• loyd
      RS
      • 2010
      • 2342

Zamieszczone przez ahmed799
      w sumie to nie chodzi mi nawet o rozumienie tylko o kwestie czy interesować się takowymi? Szkoda mi później czasów i nerwów żeby to przekszatłcać. chyba że wogóle nie ma takiej potrzeby?
      Jak grunt na którym stoi budynek ma uregulowany stan prawny to można śmiało kupować. Nie ma potrzeby tego przekształcać (a nawet jest to niewskazane).

Komentarz

• macherstudio
        RS
        S_OCP Member
        • 2008
        • 2378
        • Mitshibishi
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

loyd, rozbawiles mnie tym uzytkowaniem wieczystym :-)

W kwestii mieszkan nie jest to trudne chociaz po mojej przygodzie stwierdzam ze ryzyko jest zawsze mozna tylko zwiekszac swoja swiadomosc aby decyzja byla racjonalna
        www.prostetorodo.pl

Komentarz

• westwi78
          RS
          • 2008
          • 2940

Zamieszczone przez loyd
          Jak nie jesteś prawnikiem to raczej tego nie zrozumiesz (to jest ograniczone prawo rzeczowe).
          ja nie jestem ale rozumiem

loyd, a czemu wg Ciebie niekorzystne jest przekształcanie UW we własność?

Komentarz

• kazik4x4
            RS
            • 2008
            • 2728

Zamieszczone przez westwi78
            Zamieszczone przez loyd
            Jak nie jesteś prawnikiem to raczej tego nie zrozumiesz (to jest ograniczone prawo rzeczowe).
            ja nie jestem ale rozumiem

loyd, a czemu wg Ciebie niekorzystne jest przekształcanie UW we własność?
            No własnie??
            Też jestem ciekaw, szczególnie po ostatnich aktualizacjach kiedy stawki poszybowały czasami po kilkaset procent w górę.
            Spośród nieruchomości jakie posiadam, dwie działki są w UW i ostatnio miały zaktualizowane opłaty i zastanawiam się czy nie taniej będzie je przekształcić we własność niż płacić za obie ok. 9000 rocznie.

Komentarz

• loyd
              RS
              • 2010
              • 2342

Pisałem, że nie ma sensu przekształcać własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu we własność - bo nie trzeba płacić podatków od nieruchomości (nie ma udziału w gruncie).

Użytkowanie wieczyste we własność to oczywiście warto przekształcać.

Ale to są dwa różne "prawa" :wink:

Komentarz

• kbjanek
                Rider
                • 2009
                • 381

Zamieszczone przez loyd
                nie ma sensu przekształcać własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu we własność
                tu się z kolega nie zgodzę:
                w przyszłym roku nasz szanowny sejm weźmie się za własnościowe spółdzielcze prawa do lokalu. nie ma drugiego w kraju tak potężnego majątku jak kilkanaście mln mieszkań. nie wiadomo co wymyślą na wiejskiej, ale na pewno nie zrobią dobrze takim właścicielom.

Komentarz

• westwi78
                  RS
                  • 2008
                  • 2940

Zamieszczone przez loyd
                  Pisałem, że nie ma sensu przekształcać własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu we własność
                  aaa

Komentarz

• Jacomelli
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 501

Warto też sprawdzić czy nie ma roszczeń właścicielskich na budynku. Mowa oczywiście o starych kamienicach.
                    Była: O1 2003 .19 TDI ASV
                    Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

Pracuję...